Risotto with Porcini Mushrooms and Raisins
Ingredients
4 tbsp olive oil, divided
1 small onion finely chopped
2 cups arborio rice
40 gr. dried porcini mushrooms
1/2 cup raisins
1 cup dry white wine
4 1/2 cups chicken stock or vegetable stock (I used Knorr cubes)
2 handfuls of parmigiano
Salt, pepper, garlic powder
Instructions
Clean mushrooms.
Personally, I washed them very well.
Place them on a bowl and throw warm water to fill them and leave them for 15 minutes.
Drain them.
In a skillet put 2 tbsp of olive oil and place it on the stove at high heat.
Throw the mushrooms after you drain them and saute for 5 minutes.
Salt and pepper them and add a pinch of garlic powder.
In a pot put the other 2 tbsp of olive oil at high heat and throw the chopped onion.
Saute for 3 to 4 minutes and then throw the arborio rice.
Saute for 2 minutes and then add the wine.
Lower the heat to medium and mix until wine is absorbed.
Start to pour the stock cup by cup and continue to mix until each cup is absorbed.
When you have thrown 2 cups of stock, throw also the mushrooms and raisins.
At the end you taste the rice.
It should be fairly firm in the center and creamy in its outer part.
At this point, and right after you have thrown the last cup of stock, the parmigiano and add salt and pepper if needed.
Serve immediately.
- 4 tbsp olive oil, divided
- 1 small onion finely chopped
- 2 cups arborio rice
- 40 gr. / 1.5 oz. dried porcini mushrooms
- ½ cup raisins
- 1 cup dry white wine
- 4½ cups chicken stock or vegetable stock (I used Knorr cubes)
- 2 handfuls of parmigiano
- Salt, pepper, garlic powder
- Clean mushrooms.
- Personally, I washed them very well.
- Place them on a bowl and throw warm water to fill them and leave them for 15 minutes.
- Drain them.
- In a skillet put 2 tbsp of olive oil and place it on the stove at high heat.
- Throw the mushrooms after you drain them and saute for 5 minutes.
- Salt and pepper them and add a pinch of garlic powder.
- In a pot put the other 2 tbsp of olive oil at high heat and throw the chopped onion.
- Saute for 3 to 4 minutes and then throw the arborio rice.
- Saute for 2 minutes and then add the wine.
- Lower the heat to medium and mix until wine is absorbed.
- Start to pour the stock cup by cup and continue to mix until each cup is absorbed.
- When you have thrown 2 cups of stock, throw also the mushrooms and raisins.
- At the end you taste the rice.
- It should be fairly firm in the center and creamy in its outer part.
- At this point, and right after you have thrown the last cup of stock, the parmigiano and add salt and pepper if needed.
- Serve immediately.
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο μοιρασμένο
- 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
- 2 φλ. ρύζι αρμπόριο ή άλλο κατάλληλο για ριζότο
- 40 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
- ½ φλ. σταφίδες
- 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 4½ φλ. ζωμό κότας ή λαχανικών
- 2 χούφτες παρμεζάνα
- Αλάτι, πιπέρι και λίγο σκόρδο σκόνη
- Καθαρίστε τα μανιτάρια.
- Εγώ τα πλένω πολύ καλά.
- Βάλτε τα σε ένα μπολ με ζεστό νερό να τα σκεπάζει κα αφήστε τα 15 λεπτά.
- Στραγγίστε τα.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάλτε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρετε τα μανιτάρια για 5 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους.
- Αλατίστε και ρίξτε πιπέρι και λίγο σκόρδο σκόνη.
- Σε μία κατσαρόλα ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σωτάρετε το κρεμμύδι.
- Ρίξτε το ρύζι και σωτάρετε για μερικά λεπτά.
- Ρίξτε το κρασί και χαμηλώστε τη φωτιά στο μέσο.
- Ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει το κρασί να απορροφάται.
- Αρχίστε να ρίχνετε το ζωμό λίγο λίγο ανακατεύοντας.
- Αφήνουμε να απορροφηθεί η κάθε ποσότητα και μετά ρίχνουμε την επόμενη.
- Όταν έχετε ρίξει τα δύο φλυτζάνια ζωμό ρίξτε και τα μανιτάρια και τις σταφίδες.
- Στο τέλος δοκιμάστε το ρύζι.
- Πρέπει να κρατάει λίγο στο κέντρο και να είναι μαλακό και κρεμώδες εξωτερικά.
- Στο τέλος και λίγο πριν να έχει απορροφήσει τα υγρά του, ρίξτε την παρμεζάνα και δοκιμάστε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρετε αμέσως.