German Chocolate Cake

Home / Breakfast / German Chocolate Cake
Cake is a sweet that was very easily incorporated into the Greek range of sweets. We make all sorts of cakes and we have learned to love and appreciate them. As I told you, during this weekend I had plenty of time, because of the snow that held us inside. So, I decided to make a cake as well. I found this recipe two years ago in a greek site by Stelios Togias. I have baked many cakes in my life and I can tell you this; this is the best cake I have ever made. It is fluffy and moist. It is not a bundt cake. If you do not like your cake to be fluffy, do not make it. I like it a lot. It is so light in its texture that you must eat at least two pieces to realize you have eaten a cake. So, let’s go make it.

German Chocolate Cake

Ingredients

1/2 cup boiled water

125 gr. / 2.5 oz. chocolate at least 60% cocoa

2 cups sugar

1 cup margarine

4 large eggs

German Cake.JPG

1 tsp vanilla extract

2 1/2 cups self – rising flour

1 tsp soda or 2 tsp baking powder

1/4 tsp salt

1 cup milk

German Cake.JPG  

German Cake.JPG

Instructions

Preheat oven to 175° C / 345° F.

Butter and flour either one big spring form or two smaller ones.

What I usually do is divide the batter into one medium spring form and another bread form.

Melt chocolate with the hot water.

Whisk until fully dissolved.

German Cake.JPG

Divide the egg yolks from the whites.

In the mixer mix the sugar with the margarine until it becomes pale and fluffy.

Add the egg yolks.

Put the mixer to slow and throw the chocolate and the vanilla extract.

Add alternately the flour-soda or baking powder- salt mixture and the milk.

German Cake.JPG

In another bowl whisk the whites to become meringue.

Add the meringue to the batter and mix gently with a spatula.

Throw the mixture to the pan or pans and bake for 40 to 45 minutes depending on the oven and the size of the pans.

Start checking them after 30 minutes by inserting a knife. If it comes out clean then they are done.

German Cake.JPG

German Chocolate Cake
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Dessert
Cuisine/ Κουζίνα: International
Ingredients/ Συστατικά
  • ½ cup boiled water
  • 125 gr. / 2.5 oz. chocolate at least 60% cocoa
  • 2 cups sugar
  • 1 cup margarine
  • 4 large eggs
  • 1 tsp vanilla extract
  • 2½ cups self – rising flour
  • 1 tsp soda or 2 tsp baking powder
  • ¼ tsp salt
  • 1 cup milk
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Preheat oven to 175° C / 345° F.
  2. Butter and flour either one big spring form or two smaller ones.
  3. What I usually do is divide the batter into one medium spring form and another bread form.
  4. Melt chocolate with the hot water.
  5. Whisk until fully dissolved.
  6. Divide the egg yolks from the whites.
  7. In the mixer mix the sugar with the margarine until it becomes pale and fluffy.
  8. Add the egg yolks.
  9. Put the mixer to slow and throw the chocolate and the vanilla extract.
  10. Add alternately the flour-soda or baking powder- salt mixture and the milk.
  11. In another bowl whisk the whites to become meringue.
  12. Add the meringue to the batter and mix gently with a spatula.
  13. Throw the mixture to the pan or pans and bake for 40 to 45 minutes depending on the oven and the size of the pans.
  14. Start checking them after 30 minutes by inserting a knife. If it comes out clean then they are done.
Notes/ Σημειώσεις
Recipe adapted from Stelios Togias

Σοκολατένιο Κέικ Γερμανίας
 
Είναι ίσως το πιο αφράτο κέικ που έχω δοκιμάσει!
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Cuisine/ Κουζίνα: Διεθνής
Ingredients/ Συστατικά
  • ½ φλ. βραστό νερό
  • 125 γρ. σοκολάτα τουλάχιστον με 60% κακάο
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. μαργαρίνη
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. σόδα ή 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ γι’αυτούς που δεν τους αρέσει η επίγευση που αφήνει η σόδα
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ. γάλα
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Προθερμένετε το φούρνο στους 175° C.
  2. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία μεγάλη φόρμα ή δύο μικρότερες.
  3. Αυτό που κάνω συνήθως είναι να το βάλω σε μία μέτρια φόρμα και μία μικρότερη
  4. Λιώνετε τη σοκολάτα με το ζεστό νερό.
  5. Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί τελείως η σοκολάτα.
  6. Χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια.
  7. Στο μίξερ ανακατέψτε τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη, μέχρι να γίνει ένα μίγμα αφράτο.
  8. Προσθέστε τους κρόκους των αυγών.
  9. Βάλτε το μίξερ να επιβραδύνει και ρίξτε τη σοκολάτα και το εκχύλισμα βανίλιας.
  10. Προσθέστε εναλλάξ το μίγμα από αλεύρι-σόδα ή μπέικιν- αλάτι με το γάλα.
  11. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα.
  12. Ρίξτε τη μαρέγκα στο μίγμα και ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα.
  13. Ρίξτε το μίγμα στις φόρμες και ψήστε για 40-45 λεπτά ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος των ταψιών.
  14. Αρχίστε μετά από 30 λεπτά να το δοκιμάζετε αν έγινε βυθίζοντας ένα μαχαίρι.
  15. Αν αυτό βγει καθαρό είναι έτοιμα.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή προσαρμογή από τον Στέλιο Τόγια