Peas in Tomato Sauce (Arakas Laderos)

Home / Gluten Free / Peas in Tomato Sauce (Arakas Laderos)
This is the third dish of the Greek intervention between my culinary discoveries around the world. All three recipes are dishes we make very often at home and they are tested and true. This one is my son’s favorite and I am very happy for it. You can accompany it with a large piece of feta cheese and warm bread. It is delicious.

Arakas Laderos(Peas in Tomato Sauce)

Ingredients
450 gr. frozen peas, thawed and rinsed
1 cup water
1 cup tomato juice
¼ cup olive oil
3 tbsp olive oil
1 onion chopped
¼ tsp ground cinnamon
¼ tsp ground nutmeg
1 tbsp sugar
A small bunch of fresh dill, finely chopped
Salt and pepper to your liking

Instructions

In a pot put the 3 tbsp of olive oil and place it on medium-high heat.
Add the onion and sauté for couple of minutes.
Add the peas and continue to sauté for another one minute.
Add the water, cinnamon, nutmeg and dill, lower the heat to medium and let it boil for 3 quarters of an hour.
Add the tomato juice and sugar and stir.
Let it cook for another half hour.
Add the ¼ cup of olive oil let it boil for 5 minutes and lastly add the salt.
The reason why we do not add the tomato juice and salt from the beginning of the cooking is because, if we add them, then the peas will become stiff and will never cook to become soft. Also I prefer to put the olive oil just before the end, because in this way the dish becomes lighter and the aroma of the oil is more vivid in the dish.

Peas in Tomato Sauce (Arakas Laderos)
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Main Course
Cuisine/ Κουζίνα: Greek
Ingredients/ Συστατικά
  • 450 gr. frozen peas, thawed and rinsed
  • 1 cup water
  • 1 cup tomato juice
  • ¼ cup olive oil
  • 3 tbsp olive oil
  • 1 onion chopped
  • ¼ tsp ground cinnamon
  • ¼ tsp ground nutmeg
  • 1 tbsp sugar
  • A small bunch of fresh dill, finely chopped
  • Salt and pepper to your liking
Instructions/ Εκτέλεση
  1. In a pot put the 3 tbsp of olive oil and place it on medium-high heat.
  2. Add the onion and sauté for couple of minutes.
  3. Add the peas and continue to sauté for another one minute.
  4. Add the water, cinnamon, nutmeg and dill, lower the heat to medium and let it boil for 3 quarters of an hour.
  5. Add the tomato juice and sugar and stir.
  6. Let it cook for another half hour.
  7. Add the ¼ cup of olive oil let it boil for 5 minutes and lastly add the salt.
  8. The reason why we do not add the tomato juice and salt from the beginning of the cooking is because, if we add them, then the peas will become stiff and will never cook to become soft.
  9. Also I prefer to put the olive oil just before the end, because in this way the dish becomes lighter and the aroma of the oil is more vivid in the dish.

 
Αρακάς
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
  • 450 γρ. κατεψυγμένο αρακά
  • 1 φλ. νερό
  • 1 φλ. χυμό ντομάτας
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Ένα ματσάκι άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και πιπέρι
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο και τοποθετήστε το σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία.
  2. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετέ το για μερικά λεπτά.
  3. Προσθέστε τον αρακά και συνεχίστε να σοτάρετε για άλλο ένα λεπτό.
  4. Προσθέστε το νερό,την κανέλα,το μοσχοκάρυδο και τον άνηθο, χαμηλώστε τη φωτιά στο μέσο και αφήστε να βράσουν για 3 τέταρτα της ώρας.
  5. Προσθέστε το χυμό ντομάτας και τη ζάχαρη και ανακατέψτε.
  6. Αφήστε το να μαγειρευτεί για άλλη μισή ώρα περίπου.
  7. Προσθέστε το ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο και αφήστε να βράσει για 5 λεπτά και τέλος προσθέστε το αλάτι.
  8. Ο λόγος που δεν προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και το αλάτι από την αρχή του μαγειρέματος, είναι διότι, αν τα προσθέσουμε τότε ο αρακάς θα γίνει σκληρός και δεν θα μαλακώσει.
  9. Επίσης προτιμώ το ελαιόλαδο να το βάζω λίγο πριν το τέλος, διότι με αυτόν τον τρόπο το πιάτο γίνεται ελαφρύτερο και το άρωμα του λαδιού είναι πιο ζωντανό στο πιάτο.

 

Save