Food blogging has widened my cooking knowledge so much and brought close so many different and delicious kitchens! I discovered dishes and ingredients so different than the ones I knew. I met so many different people sharing the same passion with me. It helped me recreate not only traditional dishes from other countries, but also enabled me mix different ingredients and various flavors to create unique food with bits and bites from totally opposite kitchens.
I learned to combine and create food that renders characteristics from kitchens all over the world. My experimentations in the kitchen made also my family appreciate the dishes of other cultures and be open to a whole new world of food. Through food we were all able to meet other cultures and become familiar with different flavors than the traditional Greek ones.
My son and husband, who were the recipients of all this investigation, learned to try and accept them all. Especially my son has come to appreciate so many versatile dishes that me in his age hadn’t even knew about. He has become an enthusiast and sometimes even asks for specific meals that are so much different than the classic Greek ones. For example, he loves Roquefort cheese and all the sauces made with it. He loves sushi, which is something not very easily accepted by a kid, and orders it every time he has the chance. He has his favorite dishes from the Mexican kitchen and he frequently asks for Asian food.
I think, the versatility that food offers, gives him the wider knowledge not only for the various kitchens around the world, but also a better knowledge of different civilizations. He learns to respect and appreciate the differences but also the similarities with his own and gives him a more openminded perception of cultural peculiarities.
In a world that is changing rapidly and not always in a good direction, being open and tolerant to different is something I really appreciate and this is what I try to emphasize. I always try at least during weekends to create new dishes and experiment our boundaries. Last weekend I thought of making something from the Asian kitchen and accompany it with a side dish from the Middle Eastern kitchen. This is how this chicken came up and the rice with fried vermicelli. The combination was delicious and both my husband and son kept asking for refills. There is nothing more pleasing for me than an empty pot.
- 800 gr. / 28 oz. chicken breast, boneless, skinless
- 6 white button mushrooms, sliced
- 1 red bell pepper, sliced
- 1 yellow bell pepper, sliced
- 1 medium onion, sliced
- 2 garlic cloves, minced
- 2 cm / 0.7 in. fresh ginger
- 1 cup chicken broth
- 1 cup teriyaki sauce
- ½ cup rice wine
- 2 tbsp. sugar
- Sesame oil
- In a wok or a deep skillet add couple of tbsp. of sesame oil and sauté the chicken until is half done.
- Remove and keep warm
- In the same skillet pour couple more sesame oil and sauté all the vegetables, onion and garlic except the ginger.
- When they are soft and almost done pour all the ingredients for the sauce plus the sugar and mix.
- Let it cook for a minute or two in high heat adding the ginger grated and it’s done.
- 1 cup rice
- 2 tbsp. butter
- 6 tbsp. dried vermicelli noodles
- 1 ½ cup boiling water
- Salt
- In a bowl add the rice and water to cover it and let it stay for 10 minutes.
- In a pot add the butter and in medium heat sauté the vermicelli until they become golden brown.
- Drain the rice and add it to the vermicelli and continue to sauté for one minute.
- Pour the water and add the salt, stir couple of times and turn the heat down to low.
- Cook for about 10 to 12 minutes without stirring or opening the lid.
- Turn the heat off.
- Let it stay for 5 minutes and then fluff with a fork.
- 800 γρ. στήθος κοτόπουλο φιλέτο
- 6 λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 1 κόκκινη πιπεριά, σε φέτες
- 1 κίτρινη πιπεριά, σε φέτες
- 1 μέτριο κρεμμύδι, σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 2 cm φρέσκο τζίντζερ
- 1 φλ. ζωμό κοτόπουλου
- 1 φλ. σάλτσα τεριγιάκι
- ½ φλ. κρασί από ρύζι
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- Σησαμέλαιο
- Σε ένα γουόκ ή σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε δυο κουταλιές σούπας σησαμέλαιο και σωτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να ψηθεί κατά το ήμισυ.
- Το βγάζουμε και το διατηρούμε ζεστό.
- Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε λίγο σησαμέλαιο ακόμα και σωτάρουμε όλα τα λαχανικά, το κρεμμύδι και το σκόρδο εκτός από το τζίντζερ.
- Όταν μαλακώσουν ρίχνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας, καθώς και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε να βράσει για ένα λεπτό ή δύο σε δυνατή φωτιά προσθέτοντας το τριμμένο τζίντζερ.
- Είναι έτοιμο.
- 1 φλ. ρύζι
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 6 κ.σ. φιδέ
- 1 ½ φλ. βραστό νερό
- Αλάτι
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ρύζι και το νερό να το καλύψει και το αφήνουμε να μείνει για 10 λεπτά.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και σε μέτρια φωτιά σωτάρουμε το φιδέ, μέχρι να ροδίσει.
- Στραγγίζουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στο φιδέ και συνεχίζουμε να σωτάρουμε για ένα λεπτό.
- Ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε λίγο και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 10 με 12 λεπτά χωρίς ανακάτεμα και χωρίς να ανοίξουμε το καπάκι.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι.