Η συνταγή και στα ελληνικά στο τέλος της ανάρτησης!
Apart from bread, I think cookies are perhaps another one edible thing that can be found in almost all cultures. One way or another, cookies are an invariable part of every culture’s dessert gallery.
I was about to post about the sourdough bread I am making with big success I must say and is the primary reason why I keep my sourdough pet in the fridge and feed it regularly, when I had an unexpected contact by a Greek publications house which made me change completely my schedule.
A Greek blog friend of mine, Athina Panou, has published her second book “Cookies” and I was asked to review it and perhaps consider making a recipe out of it. Athina is a talented young lady who has decided to change her professional path and instead of following her studies in civil engineering, she followed her passion and started engaging herself with pastry and more specifically cupcakes and cookies.
With the growth of internet and the huge exchange of information, food has started to travel from country to country and from culture to culture.
In Greece we have several types of sweet and savory cookies and lately housewives have started experimenting with new recipes coming from foreign countries such the US, England etc.
Athina in her book exploits several different kinds of cookies including some very popular at the other side of the Atlantic. I have chosen to make these chocolate ones first because I am a notorious chocolate lover and second because my son is a notorious chocolate lover as well, like father like son right?
I loved their texture which is crunchy on the outside and chewy on the inside. I made just one change since I didn’t have any chocolate chips and instead I added chocolate truffle but I don’t think this has affected the final result. By the end of the day half of the total quantity has gone and by next day’s afternoon there was no one left. I think that says something. I wish to her book a huge success and to her to be able to fulfil her dreams.
Οι περισσότερες γνωρίζετε την Αθηνά Πάνου και το blog της SugarBuzz. Η Αθηνά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Είναι πολιτικός µηχανικός µε µεταπτυχιακές σπουδές στα περιβαλλοντικά και στα παιδαγωγικά. Η αγάπη της για τη ζαχαροπλαστική την οδήγησε το 2009 να αρχίσει να γράφει το δικό της food blog (www.sugarbuzz.gr), στο οποίο παρουσιάζει αποκλειστικά συνταγές γλυκών, και να παρακολουθεί σεµινάρια ζαχαροπλαστικής και φωτογραφίας. Πήρε το 2ο βραβείο στο διαγωνισµό µαγειρικής του ελληνικού περιοδικού Olive το 2010. Ασχολείται επαγγελµατικά, µεταξύ άλλων, µε την παρασκευή και διακόσµηση cupcakes, τα οποία και λατρεύει.
Με την ευκαιρία της έκδοσης του δεύτερου βιβλίου της η Αθηνά και οι εκδόσεις Ψυχογιός προσφέρουν σε μία τυχερή ή έναν τυχερό του CulinaryFlavors τη δυνατότητα να κερδίσει ένα αντίτυπο σαν δώρο για το Πάσχα. Αφήστε ένα σχόλιο από σήμερα και μέχρι το Σάββατο 12 Απριλίου και θα μπείτε στην κλήρωση. Αν είστε στην Αθήνα θα το παραλάβετε από ένα κατάστημα που σας εξυπηρετεί και αν είστε στην επαρχία θα σας το στείλουν οι εκδόσεις Ψυχογιός δωρεάν στο σπίτι. Ο νικητής ή η νικήτρια θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 14 Απριλίου! Η κλήρωση απευθύνεται σε αυτούς που κατοικούν στην Ελλάδα!
Εγώ έφτιαξα αυτά τα σοκολατένια κουλουράκια και είχαν καταπληκτική υφή και γέυση. Τα τσακίσαμε οικογενειακώς! Εύχομαι στη Αθηνά να είναι καλοτάξιδο και αυτό το βιβλίο της!
Chocolate Chip Cookies
Ingredients
110 gr. / 4 oz. butter at room temperature
100 gr. / 3.5 oz. light brown sugar
50 gr. / 2 oz. sugar
1 egg
1 tsp vanilla extract
130 gr. / 4.5 oz. flour
20 gr. / 1 tbsp + 2 tsp cocoa
1 tsp baking soda
¼ tsp salt
100 gr. / 3.5 oz. chocolate chips
Instructions
Preheat oven to 165° C / 330° F.
Take two baking trays and cover them with parchment paper.
In your mixer bowl add the butter along with the two types of sugar and beat until fluffy and pale.
Throw the egg and the vanilla extract and continue beating.
Add the flour, cocoa, baking soda and salt and to incorporate.
Finally throw the chocolate chips and with a spatula whisk.
In your baking tray divide your batter in balls as big as a walnut leaving enough space around them because they spread during baking.
Bake for 11 to 12 minutes.
Take them out of the oven, let them cool for one minute and then transfer them on a metal rack to cool.
- 110 gr. / 4 oz. butter at room temperature
- 100 gr. / 3.5 oz. light brown sugar
- 50 gr. / 2 oz. sugar
- 1 egg
- 1 tsp vanilla extract
- 130 gr. / 4.5 oz. flour
- 20 gr. / 1 tbsp + 2 tsp cocoa
- 1 tsp baking soda
- ¼ tsp salt
- 100 gr. / 3.5 oz. chocolate chips
- Preheat oven to 165° C / 330° F.
- Take two baking trays and cover them with parchment paper.
- In your mixer bowl add the butter along with the two types of sugar and beat until fluffy and pale.
- Throw the egg and the vanilla extract and continue beating.
- Add the flour, cocoa, baking soda and salt and to incorporate.
- Finally throw the chocolate chips and with a spatula whisk.
- In your baking tray divide your batter in balls as big as a walnut leaving enough space around them because they spread during baking.
- Bake for 11 to 12 minutes.
- Take them out of the oven, let them cool for one minute and then transfer them on a metal rack to cool.
- 110 γρ. βούτυρο σε
- θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας
- 130 γρ. αλεύρι
- 20 γρ. κακάο
- 1 κ.γ. σόδα
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 165° C.
- Παίρνετε δύο ταψιά και τα στρώνετε με λαδόκολλα.
- Στο μπολ του μίξερ, προσθέτετε το βούτυρο και τα δύο είδη ζάχαρης και κτυπάτε μέχρι να αφρατέψουν.
- Ρίξτε το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίστε το χτύπημα.
- Προσθέστε το αλεύρι, το κακάο, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι να ενσωματωθούν.
- Τέλος, ρίξτε τα κομματάκια σοκολάτας και με μια σπάτουλα ανακατέψτε.
- Στο ταψί χωρίστε το μίγμα σε μπαλάκια τόσο μεγάλα όσο ένα καρύδι, αφήνοντας αρκετό χώρο γύρω τους, επειδή απλώνουν κατά το ψήσιμο.
- Ψήστε για 11-12 λεπτά.
- Βγάλτε από το φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν για ένα λεπτό και στη συνέχεια μεταφέρετέ τα σε μία σχάρα.
- Μπορειτε επισης να λιωσετε 70 γρ. κουβερτουρα σε μπεν μαρι και, αφου πεσει λιγο η θερμοκρασια της, να την ενσωματώσετε στο μειγμα πριν απο το σταδιο της προσθηκης του αλευριου.
- Διατηρουνται καλα κλεισμενα σε κουτι 3-4 μερες.