Cinnamon-Apple Cake

Home / Breakfast / Cinnamon-Apple Cake

Apple Cake

 

I am always in the search of a really good apple cake. I have tried many. Some of them were total failure, some of them were ok and some of them were good. This cake falls into the last case. It is a good, tasty apple cake. But, it is not the cake that will take you off. If you believe you have the recipe of such cake, I will be more than happy to try it. Anyway, the cake was good and that is the reason why I am giving you the recipe. In case anyone else has a success apple cake just let me know.
Cinnamon – Apple Cake
Ingredients
335 gr. / 1 3/4 cups sugar, divided
115 gr. / 1/2 cup butter, softened
1 tsp vanilla extract
180 gr. / 6.3 oz. full fat Greek yogurt
2 large eggs
220 gr. / 1 1/2 cups all purpose flour
1 1/2 tsp baking powder
Pinch of salt
2 tsp ground cinnamon
2 medium apples cut in quarters and sliced
Instructions
Preheat oven to 175C / 250F.
Beat 1 1/2 sugar, margarine, vanilla and yogurt at medium speed about 1 minute.
Add eggs, 1 at a time, beating well after each addition.
Combine flour, baking powder and salt.
Add flour to creamed mixture, beating at low speed until blended.
Combine 1/4 cup sugar and cinnamon.
Butter a bread form with dimensions 30 cm X 11 cm / 12 in. X 4.5 in.
Lay a parchment paper on its bottom and butter it and flour it as well.
Sprinkle 1/2 of the sugar/cinnamon mixture.
Place half of the apple slices so as to cover the surface.
Throw half of the cake batter and level it.
Sprinkle the rest 1/2 of the sugar/cinnamon mixture.
Place the rest half of the apple slices so as to cover the surface.
Pour the rest half of the cake batter and level it again.
Bake until the cake pulls away from the sides of the pan about 45 to 1 hour depending on the oven.
Cool the cake completely on a wire rack.
Turn it upside down and serve.

Cinnamon-Apple Cake
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Dessert
Ingredients/ Συστατικά
  • 335 gr. / 1¾ cups sugar, divided
  • 115 gr. / ½ cup butter, softened
  • 1 tsp vanilla extract
  • 180 gr. / 6.3 oz. full fat Greek yogurt
  • 2 large eggs
  • 220 gr. / 1½ cups all purpose flour
  • 1½ tsp baking powder
  • Pinch of salt
  • 2 tsp ground cinnamon
  • 2 medium apples cut in quarters and sliced
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Preheat oven to 175C / 250F.
  2. Beat 1½ sugar, margarine, vanilla and yogurt at medium speed about 1 minute.
  3. Add eggs, 1 at a time, beating well after each addition.
  4. Combine flour, baking powder and salt.
  5. Add flour to creamed mixture, beating at low speed until blended.
  6. Combine ¼ cup sugar and cinnamon.
  7. Butter a bread form with dimensions 30 cm X 11 cm / 12 in. X 4.5 in.
  8. Lay a parchment paper on its bottom and butter it and flour it as well.
  9. Sprinkle ½ of the sugar/cinnamon mixture.
  10. Place half of the apple slices so as to cover the surface.
  11. Throw half of the cake batter and level it.
  12. Sprinkle the rest ½ of the sugar/cinnamon mixture.
  13. Place the rest half of the apple slices so as to cover the surface.
  14. Pour the rest half of the cake batter and level it again.
  15. Bake until the cake pulls away from the sides of the pan about 45 to 1 hour depending on the oven.
  16. Cool the cake completely on a wire rack.
  17. Turn it upside down and serve.
Notes/ Σημειώσεις
Recipe adapted from myrecipes.com

 
Κέικ Μήλου Κανέλας
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Ingredients/ Συστατικά
  • 335 γρ. ζάχαρη, χωρισμένη σε 312 γρ. και 23 γρ.
  • 115 γρ. βούτυρο, μαλακό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 180 γρ. ελληνικό γιαούρτι πλήρες
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 2 κ.σ. κανέλα
  • 2 μεσαία μήλα κομμένα σε φέτες
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C.
  2. Χτυπάμε 312 γρ. ζάχαρη, τη μαργαρίνη, την βανίλια και το γιαούρτι σε μέτρια ταχύτητα περίπου 1 λεπτό.
  3. Προσθέστε τα αυγά, 1 κάθε φορά, και χτυπάτε καλά μετά από κάθε αυγό.
  4. Σε ένα μπολ βάλτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  5. Προσθέστε το αλεύρι στο μίγμα του βουτύρου και χτυπήστε με χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  6. Σε ένα μπολάκι ανακατέψτε τα 23 γρ. ζάχαρη και την κανέλα.
  7. Βουτυρώστε μία φόρμα μακρόστενη με διαστάσεις 30 cm Χ 11 cm.
  8. Τοποθετήστε λαδόκολλα στο κάτω μέρος του και βουτυρώστε και αλευρώστε.
  9. Πασπαλίστε το μισό του μείγματος ζάχαρης / κανέλας.
  10. Τοποθετήστε τις μισές από τις φέτες μήλου να καλύψετε την επιφάνεια.
  11. Ρίξτε το μισό από το μίγμα του κέικ και ισιώστε.
  12. Απλώστε το υπόλοιπο μισό του μείγματος ζάχαρης / κανέλας.
  13. Τοποθετήστε τις υπόλοιπες φέτες μήλου για να καλύψετε την επιφάνεια.
  14. Ρίξτε το υπόλοιπο μισό του μίγματος κέικ και ισιώστε.
  15. Ψήστε μέχρι το κέικ να αρχίσει να ξεκολλάει από τις πλευρές της φόρμας περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα ανάλογα με το φούρνο.
  16. Αφήστε να κρυώσει τελείως.
  17. Γυρίστε το ανάποδα και σερβίρετε.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή προσαρμογή από το myrecipes.com