Fish Plakì

Home / Casserole / Fish Plakì

Fish Plaki.JPG

Η συνταγή και στα ελληνικά στο τέλος της ανάρτησης!

As a country surrounded by sea, Greece has a very rich variety of fresh fish and seafood. Depending on the type of the fish they range from 3€ per kilo (2 pounds) to some 18€ per kilo (2 pounds). We have fish that we fry and fish that we bake. We have fish that we boil and fish that we BBQ. In future posts I will present some different varieties of fish and the ways we cook them here.

Fish Plaki.JPG

Fish in Greece and generally in the Mediterranean have a completely different taste than the corresponding ones from the ocean. Our fish are saltier and have a stronger taste than the ones coming from the Atlantic. These two characteristics determine also the way they are cooked. The most common ways to prepare them are either frying them (especially the small ones) or baking them most of the times  with salt, pepper and herbs.

Fish Plaki.JPG

Fish Plakì is among the recipes that are used throughout Greece, but not as often as the above mentioned ones. Nevertheless, fish plakì has a beautiful combination of ingredients and it bursts with flavors. It is a full meal by itself and the combination of fish and vegetables makes it very attractive and filling. Baked vegetables add a tasty depth to the simpler flavor of fish and appeals even to people who are not as eager to consume fish, such as my husband!

It is easy, quick and very tasty and can be perfectly served even during busy weekdays for lunch or dinner.

Fish Plaki.JPG

Fish Plakì

Ingredients

800 gr. / 28 oz.  fish fillet

1 tomato, sliced,

1 green pepper, sliced

1 onion, sliced

1 cup tomato juice

A bunch of parsley, finely chopped

5 tbsp olive oil

¼ tsp cinnamon

¼ tsp nutmeg

1 tbsp sugar

1 tsp salt

½ tsp pepper

Fish Plaki.JPG  

Instructions

Preheat oven to 200° C/400° F.

Pour the olive oil on a baking tray or a clay pot.

Place the fish fillet.

On top of it put the tomato, the green pepper and the onion.

Fish Plaki.JPG

In a bowl mix add the tomato juice, the spices and herbs and whisk.

Pour the tomato juice on top of everything.

Throw the parsley and bake for 45 minutes.

Take it out of the oven, let it stay for 10 minutes and serve.

Fish Plaki.JPG

4.8 from 4 reviews
Fish Plakì
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Main Course
Cuisine/ Κουζίνα: Greek
Ingredients/ Συστατικά
  • 800 gr. / 28 oz. fish fillet
  • 1 tomato, sliced,
  • 1 green pepper, sliced
  • 1 onion, sliced
  • 1 cup tomato juice
  • A bunch of parsley, finely chopped
  • 5 tbsp olive oil
  • ¼ tsp cinnamon
  • ¼ tsp nutmeg
  • 1 tbsp sugar
  • 1 tsp salt
  • ½ tsp pepper
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Preheat oven to 200° C/400° F.
  2. Pour the olive oil on a baking tray or a clay pot.
  3. Place the fish fillet.
  4. On top of it put the tomato, the green pepper and the onion.
  5. In a bowl mix add the tomato juice, the spices and herbs and whisk.
  6. Pour the tomato juice on top of everything.
  7. Throw the parsley and bake for 45 minutes.
  8. Take it out of the oven, let it stay for 10 minutes and serve.
4.8 from 4 reviews
Ψάρι Πλακί
 
Το ψάρι πλακί είναι ένα ελαφρύ, γρήγορο, νόστιμο και πολύ καλοκαιρινό γεύμα!
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
  • 800 γρ. φιλέτο ψαριού
  • 1 ντομάτα, κομμένη σε φέτες,
  • 1 πράσινη πιπεριά, σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 1 φλ. χυμό ντομάτας
  • Ένα μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. πιπέρι
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200° C.
  2. Ρίξτε το ελαιόλαδο σε ένα ταψί ή ένα πήλινο δοχείο.
  3. Τοποθετήστε το ψάρι φιλέτο.
  4. Βάλτε από πάνω τη ντομάτα, την πιπεριά και το κρεμμύδι.
  5. Σε ένα μπολ προσθέστε το χυμό ντομάτας, τα μπαχαρικά και βότανα και ανακατέψτε.
  6. Περιχύστε με το χυμό ντομάτας το ψάρι και τα λαχανικά.
  7. Ρίξτε το μαϊντανό και ψήστε το για 45 λεπτά.
  8. Βγάλτε από το φούρνο, αφήστε το να μείνει για 10 λεπτά και σερβίρετε.