Η συνταγή και στα ελληνικά στο τέλος της ανάρτησης!
In Greece on Christmas Day turkey is the main course for lunch. Families gather around the festive table and enjoy baked turkey with potatoes in the oven. We also make stuffing with rice, pine nuts, the inner parts of the turkey and raisins.
Stuffing is cooked separately and then the bird is stuffed and placed in the oven. Other dishes that can be served this day are pies like cheese pie or spanakopita, salads, little Greek meze and for sweets, melomakarona and kourabiedes. Most of the times families come together and a big Christmas table is set for everyone to enjoy. Nevertheless, sometimes, it just so happens and a small number of people is gathered. So, it makes no sense to make a whole bird which will leave you with plenty of leftovers not knowing what to do with them.
This past weekend I made this delicious chicken with lemon, honey and Greek potatoes and I think it is the perfect meal for small families or empty nests. I stuffed it with bread, not rice, aromatized with lemon and herbs and it was really delicious. I used couple of secrets to make the potatoes softer and to bake the chicken so as to be tender and juicy and I am going to share them with you in the instructions.
Usually when we bake in the oven especially chickens or turkeys they become kinda dry and the meat becomes like a grass. But, if you follow these little tips I promise you that your meat will be as tender as if you have boiled it and it will burst with flavors just like all baked in the oven meals do.
Now, let’s see who are the three winners of our last competition for this year for the three signed copies of “Delicate Dreams” by Susanne Bacon:
- Mjs Kitchen
- Michelle from Simplify Live Love and
- Abhilasha Singh
Congratulations to the winners. Please send me your addresses so we can mail you the books!
I would like to wish to all of you Very Merry Christmas with lots of Love, Happiness and Great Time with your families or friends. Christmas is a great chance to meet with people we love and spend quality time with them.
Happy Christmas! 😀
- 1 chicken 2 kilos / 4 lb.
- Juice of two lemons
- 3 tbsp honey
- 2 cups water
- ¼ cup olive oil
- 3 tbsp mayonnaise
- 20 small potatoes
- 3 carrots, cut in slices
- Salt and pepper
- 1 tbsp dried oregano
- 1 cup breadcrumbs
- ½ cup croutons
- 1 onion, chopped
- 1 egg, beaten
- Juice of half lemon plus the rind of half lemon
- ½ tsp dried oregano
- ½ tsp dried basil
- ½ tsp dried thyme
- Salt and Pepper
- Preheat oven to 200°C / 400°.
- Mix everything in a bowl and put aside.
- Put the potatoes in a deep pot with water and salt and boil them for 15 minutes at high.
- Drain them.
- Stuff the chicken, place it in a deep pan and add the potatoes carefully.
- Add the carrots.
- Cover the chicken with mayo and throw salt, pepper and the oregano.
- Pour the olive oil and water and cover the chicken with a parchment paper for the first 30 minutes of baking, then take it off.
- Brush the chicken with the honey/lemon juice batter every 15 minutes and up until 30 minutes before the end.
- Whatever is left from the brushes pour it to the potatoes after the last brush.
- You have to calculate 20 minutes per half kilo / pound plus 20 more minutes in total.
- My chicken which was 2 kilos / 4 lb. took about 100 minutes to cook.
- Five to ten minutes before the end turn your oven to the broiler and leave it to get color and become crispy.
- Please don’t leave it unattended because it may get burnt.
- Remove from the oven, let it rest for 10 minutes and serve.
- 1 κοτόπουλο 2 κιλά
- Χυμό από δύο λεμόνια
- 3 κ.σ. μέλι
- 2 φλ. νερό
- ¼ φλ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. μαγιονέζα
- 20 μικρές πατάτες
- 3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 1 φλ. τρίμα μπαγιάτικου ψωμιού
- ½ φλ. κρουτόν
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 αυγό χτυπημένο
- Χυμό από μισό λεμόνι συν την φλούδα από μισό λεμόνι
- ½ κκ.γ. ρίγανη
- ½ κ.γ. ξερό βασιλικό
- ½ κ.γ. ξερό θυμάρι
- Αλάτι και πιπέρι
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C.
- Αναμείξτε τα πάντα σε ένα μπολ και βάλτε τα στην άκρη.
- Βάλτε τις πατάτες σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό και αλάτι και βράστε για 15 λεπτά.
- Στραγγίστε.
- Γεμίστε το κοτόπουλο, τοποθετήστε το σε ένα βαθύ ταψί ή γάστρα και προσθέστε τις πατάτες προσεκτικά.
- Βάλτε και τα καρότα.
- Σκεπάστε το κοτόπουλο με μαγιονέζα και ρίξτε αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη.
- Ρίξτε το ελαιόλαδο και το νερό και καλύψτε το κοτόπουλο με ένα χαρτί ψησίματος για τα πρώτα 30 λεπτά που θα ψήνεται μετά βγάλτε το.
- Αλείφετε το κοτόπουλο με το μίγμα μελιού/λεμονιού κάθε 15 λεπτά και μέχρι 30 λεπτά πριν το τέλος.
- Ό, τι μείνει από από την τελευταία φορά που θα το αλείψετε ρίξτε το και αυτό στις πατάτες.
- Θα πρέπει να υπολογίστε 20 λεπτά ανά μισό κιλό συν άλλα 20 λεπτά συνολικά.
- Για αυτό το κοτόπουλο που ήταν 2 κιλά πήρε περίπου 100 λεπτά για να ψηθεί σωστά χωρίς να ξεραθεί.
- Πέντε έως δέκα λεπτά πριν από το τέλος γυρίστε το φούρνο στο γκριλ και αφήστε το να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό.
- Παρακαλώ μην το αφήσετε αφύλακτο επειδή μπορεί εύκολα να καεί.
- Βγάλτε από το φούρνο, αφήστε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και σερβίρετε.