Mushroom Soup
Ingredients
100 gr. / 3.5 oz. margarine
500 gr. / 18 oz. mushrooms (I used fresh button mushrooms)
1 leek, sliced
5 cups vegetable stock
1/3 cup flour
¼ cup dry white wine
½ tsp salt
¼ tsp dried thyme
Pinch of Italian Herbs
Pinch of Herbes de Provence
1 pack of Pillsbury garlic bread (you can make your own, I didn’t have the luxury of time)
Emental cheese for spreading on top of garlic bread
Instructions
Place a pot on the stove in medium-high heat.
Throw the margarine and the leek.
Sauté for 5 minutes.
Add the mushrooms.
Sauté for 5 minutes.
Pour the wine and sauté until most of the liquids are absorbed.
Add the flour and stir constantly for couple of minutes.
Pour the stock, all the herbs and continue to stir for a minute.
Lower heat to medium and let boil for about 30 minutes.
In the meantime, bake the Pillsbury bread according to instructions.
Just before the end put some grated emental on top and let it melt.
I cut the garlic bread in cyclic pieces just before I put it in the oven, so as to fit my soup bowls.
Serve in bowls putting a slice of garlic/emental bread on top.
You can cut them in circles just as I did or serve them on the side.
- 100 gr. / 3.5 oz. margarine
- 500 gr. / 18 oz. mushrooms (I used fresh button mushrooms)
- 1 leek, sliced
- 5 cups vegetable stock
- ⅓ cup flour
- ¼ cup dry white wine
- ½ tsp salt
- ¼ tsp dried thyme
- Pinch of Italian Herbs
- Pinch of Herbes de Provence
- 1 pack of Pillsbury garlic bread (you can make your own, I didn’t have the luxury of time)
- Emental cheese for spreading on top of garlic bread
- Place a pot on the stove in medium-high heat.
- Throw the margarine and the leek.
- Sauté for 5 minutes.
- Add the mushrooms.
- Sauté for 5 minutes.
- Pour the wine and sauté until most of the liquids are absorbed.
- Add the flour and stir constantly for couple of minutes.
- Pour the stock, all the herbs and continue to stir for a minute.
- Lower heat to medium and let boil for about 30 minutes.
- In the meantime, bake the Pillsbury bread according to instructions.
- Just before the end put some grated emental on top and let it melt.
- I cut the garlic bread in cyclic pieces just before I put it in the oven, so as to fit my soup bowls.
- Serve in bowls putting a slice of garlic/emental bread on top.
- You can cut them in circles just as I did or serve them on the side.
- 100 γρ. μαργαρίνη
- 500 γρ. μανιτάρια (χρησιμοποίησα φρέσκα)
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 5 φλ. ζωμό λαχανικών
- ⅓ φλ. αλεύρι
- ¼ φλ. ξηρό λευκό κρασί
- ½ κ.γ. αλάτι
- ¼ κ.γ. ξερό θυμάρι
- 1 πρέζα Ιταλικά βότανα (ή λίγη ρίγανη, λίγο βασιλικό και λίγη ματζουράνα όλα ξερά)
- 1 πρέζα Herbes de Provence
- 1 πακέτο Pillsbury σκορδόψωμο (μπορείτε να κάνετε το δικό σας, εγώ δεν είχα την πολυτέλεια του χρόνου)
- Τυρί έμενταλ για πάνω από το σκορδόψωμο
- Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια-υψηλή θερμότητα.
- Ρίξτε τη μαργαρίνη και τα πράσα.
- Σοτάρετε για 5 λεπτά.
- Προσθέστε τα μανιτάρια.
- Σοτάρετε για 5 λεπτά.
- Ρίξτε το κρασί και σοτάρετε μέχρι το μεγαλύτερο μέρος των υγρών απορροφηθούν. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε για μερικά λεπτά.
- Ρίξτε το ζωμό, όλα τα βότανα και συνεχίστε να ανακατεύετε για ένα λεπτό.
- Μειώστε τη θερμόκρασία στο μέσο και αφήστε να βράσουν για περίπου 30 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, ψήστε το Pillsbury ψωμί, σύμφωνα με τις οδηγίες.
- Λίγο πριν το τέλος βάλτε τριμμένο έμενταλ πάνω και αφήστε το να λιώσει.
- Έκοψα το σκορδόψωμο σε κυκλικά κομμάτια λίγο πριν το βάλω στο φούρνο, έτσι ώστε να ταιριάζει με τα μπολ της σούπας.
- Σερβίρετε σε μπολ βάζοντας μια φέτα σκορδόψωμο και έμενταλ στην κορυφή.