During weekend I was in a mood for pasta. These past few months with the lockdown and everything I have managed to do a bunch of jobs at home that I was unable or too tired to do during normal days. I cleaned my kitchen pantries from useless gadgets and items, I organized my utensils and kitchen vessels, reviewed my clothes and got rid of anything that I didn’t wear the past two years. I mean if I hadn’t worn it for two years, I will probably not wear it again. So, off it goes.

I did a lot of work at home and I still have so much to do. Although Greece has lifted its lockdown, my husband and I are unconfident to go out and sit somewhere for drink or to eat. I don’t know, somehow, I am not 100% sure that the people in bars and restaurants will follow COVID-19 safety rules to the point. So, instead of going out, I choose to stay at home and sometimes invite some friends over to enjoy.

One of the things I did during the lockdown was to buy a new pasta making machine. I had an old one which was defective and threw it away couple of years ago. Since then, I have never replaced it. Why? You know it is not very easy to make pasta at home. It is a time-consuming procedure and messy to say the least. But, having plenty of time during the quarantine made me make the BIG decision to buy a new one. And I did! And I inaugurated it by making homemade ravioli. Oh man, what a delicious meal that was! Yes, it took me couple of hours to make it, but we really enjoyed the fresh pasta. Next time I will try tagliatelle which is easier. Stuffing the ravioli is a pain in the neck don’t you think? But then again, I had nothing else to do my friends so, what the heck, pasta was my “going out”!

Anyway, if you have time to spend, the outcome is definitely worth the try. I will definitely try it again!

 

4.8 from 5 reviews
Stuffed Ravioli with Spinach, Feta and Greek Yogurt
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Main Course
Cuisine/ Κουζίνα: Italian
Ingredients/ Συστατικά
For the Ravioli
  • 2 cups all-purpose flour
  • 4 large eggs
  • 1 tbsp olive oil
  • Pinch of salt
For the Filling
  • 1 Greek yogurt full fat or light 2%
  • 200 gr. soft Feta or if you cannot find soft feta you can use ricotta
  • 150 gr. baby spinach
  • 1 tsp onion powder
  • Salt, pepper
  • ½ tsp dill, finely chopped
  • 5 cherry tomatoes, cut in halves
Instructions/ Εκτέλεση
For the Ravioli
  1. In your stand mixer add the flour and salt.
  2. Pour the eggs and oil and mix with the hook until a soft dough is formed around it.
  3. Remove, cover with cling film and let it rest at room temperature.
  4. While the dough rests, make the filling
For the Filling
  1. In a skillet pour couple of tbsp of olive oil and sauté in medium/high heat the spinach until it softens.
  2. Add the onion powder, salt and pepper and the tomatoes and continue to sauté for a minute.
  3. Remove from heat and stir in the cheese and yogurt.
  4. Set aside to prepare the ravioli.
  5. Divide the dough to 4 pieces.
  6. Take the first and cover the other 3.
  7. Follow the manufacturer’s instructions so as to make a sheet of dough.
  8. I have a ravioli mold.
  9. With this I cut the dough in circular disks, add the filling about 1 tsp and close them with the mold as well.
  10. Do this for all the dough and place the ravioli in a floured surface for about 30 minutes to an hour.
  11. Then boil them in salted water for about 4 minutes.
  12. Please check them regularly as the fresh pasta is ready in lesser time than the dried one.

4.8 from 5 reviews
Γεμιστά Ραβιόλια με Σπανάκι, Φέτα και Γιαούρτι
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ιταλική
Ingredients/ Συστατικά
Για τα Ραβιόλια
  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
Για τη Γέμιση
  • 1 Γιαούρτι πλήρες ή light 2%
  • 200 γρ. άλειμμα φέτας
  • 150 γρ. σπανάκι baby
  • 1 κ.γ. σκόνη κρεμμύδι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ κ.γ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 5 ντοματίνια κομμένα στα δύο
Instructions/ Εκτέλεση
Για τα Ραβιόλια
  1. Στο μίξερ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι.
  2. Ρίχνουμε τα αυγά και το λάδι και ανακατεύουμε με το γάντζο μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη γύρω του.
  3. Αφαιρέστε, καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε το να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Ενώ η ζύμη ξεκουράζεται, ετοιμάζετε τη γέμιση
Για τη Γέμιση
  1. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε μερικές κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια/ υψηλή φωτιά το σπανάκι μέχρι να μαλακώσει.
  2. Προσθέτουμε τη σκόνη του κρεμμυδιού, αλάτι, πιπέρι και τις ντομάτες και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για ένα λεπτό.
  3. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με το τυρί και το γιαούρτι.
  4. Αφήνουμε στην άκρη να ετοιμάσουμε τα ραβιόλια.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια.
  6. Πάρτε το πρώτο και καλύψτε τα άλλα 3.
  7. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή, έτσι ώστε να φτιάξετε ένα φύλλο ζύμης.
  8. Έχω καλουπάκι πλαστικό για τα ραβιόλια.
  9. Με αυτό έκοψα τη ζύμη σε κυκλικούς δίσκους, πρόσθεσα τη γέμιση περίπου 1 κ.γ. και τα έκλεισα με το καλούπι επίσης.
  10. Το κάνουμε αυτό για όλη τη ζύμη και τοποθετούμε τα ραβιόλια σε αλευρωμένη επιφάνεια για περίπου 30 λεπτά έως μία ώρα.
  11. Στη συνέχεια τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για περίπου 4 λεπτά.
  12. Παρακαλώ να τα ελέγχετε τακτικά καθώς τα φρέσκα ζυμαρικά είναι έτοιμα σε λιγότερο χρόνο από τα τυποποιημένα ξερά.

 

Comments are closed.