During weekend I was in a mood for pasta. These past few months with the lockdown and everything I have managed to do a bunch of jobs at home that I was unable or too tired to do during normal days. I cleaned my kitchen pantries from useless gadgets and items, I organized my utensils and kitchen vessels, reviewed my clothes and got rid of anything that I didn’t wear the past two years. I mean if I hadn’t worn it for two years, I will probably not wear it again. So, off it goes.
I did a lot of work at home and I still have so much to do. Although Greece has lifted its lockdown, my husband and I are unconfident to go out and sit somewhere for drink or to eat. I don’t know, somehow, I am not 100% sure that the people in bars and restaurants will follow COVID-19 safety rules to the point. So, instead of going out, I choose to stay at home and sometimes invite some friends over to enjoy.
One of the things I did during the lockdown was to buy a new pasta making machine. I had an old one which was defective and threw it away couple of years ago. Since then, I have never replaced it. Why? You know it is not very easy to make pasta at home. It is a time-consuming procedure and messy to say the least. But, having plenty of time during the quarantine made me make the BIG decision to buy a new one. And I did! And I inaugurated it by making homemade ravioli. Oh man, what a delicious meal that was! Yes, it took me couple of hours to make it, but we really enjoyed the fresh pasta. Next time I will try tagliatelle which is easier. Stuffing the ravioli is a pain in the neck don’t you think? But then again, I had nothing else to do my friends so, what the heck, pasta was my “going out”!
Anyway, if you have time to spend, the outcome is definitely worth the try. I will definitely try it again!
- 2 cups all-purpose flour
- 4 large eggs
- 1 tbsp olive oil
- Pinch of salt
- 1 Greek yogurt full fat or light 2%
- 200 gr. soft Feta or if you cannot find soft feta you can use ricotta
- 150 gr. baby spinach
- 1 tsp onion powder
- Salt, pepper
- ½ tsp dill, finely chopped
- 5 cherry tomatoes, cut in halves
- In your stand mixer add the flour and salt.
- Pour the eggs and oil and mix with the hook until a soft dough is formed around it.
- Remove, cover with cling film and let it rest at room temperature.
- While the dough rests, make the filling
- In a skillet pour couple of tbsp of olive oil and sauté in medium/high heat the spinach until it softens.
- Add the onion powder, salt and pepper and the tomatoes and continue to sauté for a minute.
- Remove from heat and stir in the cheese and yogurt.
- Set aside to prepare the ravioli.
- Divide the dough to 4 pieces.
- Take the first and cover the other 3.
- Follow the manufacturer’s instructions so as to make a sheet of dough.
- I have a ravioli mold.
- With this I cut the dough in circular disks, add the filling about 1 tsp and close them with the mold as well.
- Do this for all the dough and place the ravioli in a floured surface for about 30 minutes to an hour.
- Then boil them in salted water for about 4 minutes.
- Please check them regularly as the fresh pasta is ready in lesser time than the dried one.
- 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 μεγάλα αυγά
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 Γιαούρτι πλήρες ή light 2%
- 200 γρ. άλειμμα φέτας
- 150 γρ. σπανάκι baby
- 1 κ.γ. σκόνη κρεμμύδι
- Αλάτι, πιπέρι
- ½ κ.γ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 5 ντοματίνια κομμένα στα δύο
- Στο μίξερ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι.
- Ρίχνουμε τα αυγά και το λάδι και ανακατεύουμε με το γάντζο μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη γύρω του.
- Αφαιρέστε, καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε το να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου.
- Ενώ η ζύμη ξεκουράζεται, ετοιμάζετε τη γέμιση
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε μερικές κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια/ υψηλή φωτιά το σπανάκι μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε τη σκόνη του κρεμμυδιού, αλάτι, πιπέρι και τις ντομάτες και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για ένα λεπτό.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με το τυρί και το γιαούρτι.
- Αφήνουμε στην άκρη να ετοιμάσουμε τα ραβιόλια.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια.
- Πάρτε το πρώτο και καλύψτε τα άλλα 3.
- Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή, έτσι ώστε να φτιάξετε ένα φύλλο ζύμης.
- Έχω καλουπάκι πλαστικό για τα ραβιόλια.
- Με αυτό έκοψα τη ζύμη σε κυκλικούς δίσκους, πρόσθεσα τη γέμιση περίπου 1 κ.γ. και τα έκλεισα με το καλούπι επίσης.
- Το κάνουμε αυτό για όλη τη ζύμη και τοποθετούμε τα ραβιόλια σε αλευρωμένη επιφάνεια για περίπου 30 λεπτά έως μία ώρα.
- Στη συνέχεια τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για περίπου 4 λεπτά.
- Παρακαλώ να τα ελέγχετε τακτικά καθώς τα φρέσκα ζυμαρικά είναι έτοιμα σε λιγότερο χρόνο από τα τυποποιημένα ξερά.