Trying to prepare a snack and a meal for your child to take to school can become a real headache. The problem is that now that he is in high school he doesn’t want to sit down and eat properly as he used to do in elementary school. So, the dilemma is what should I give him so as to be homemade, eat it while moving around and at the same time be tasty as well? This cake is a great alternative. First of all, is very easy and can be made in a weekday and second it is so tasty you can feel sure that your child will devour it. Plus it is homemade which means no additives or preservatives or any mumble jumble words that most of the time are harmful for our body.
Very Chocolate Cake
Ingredients
80 gr. all purpose flour
90 gr. self-rising flour
2 tsp baking powder
120 gr. unsalted butter, softened at room temperature
3/4 cup granulated sugar
1 large egg
1 tsp pure vanilla extract
1 cup whole milk
200 gr. chocolate 60% cocoa melted and cooled
Instructions
Preheat oven to 175C / 350F.
Butter a round pan 23cm / 9 in.
Sift together the flour and baking powder.
Set aside.
In the bowl of a stand mixer, beat the butter and sugar until fluffy.
Add the egg and continue beating for a minute and then add the vanilla extract and beat again for a minute or two.
On low speed add half of the flour mixture and beat until incorporated.
Then, add the milk and mix until just blended.
Add the remaining flour and mix again only until it is incorporated.
Blend in the melted chocolate.
Pour the batter to thepan and bake for about 25 to 30 minutes or until the knife comes out clean.
Put aside to cool while making the ganache.
For the Ganache
Warm the heavy cream until it starts boiling.
Remove from stove and pour it on the chocolate.
Let stand for a minute and then whisk until chocolate is completely melted.
Take the cake place it in a rack having underneath it parchment paper and pour the chocolate on top of the cooled cake.
Let the ganache stabilize and serve.
- ½ cup (80 gr.) packed all purpose flour
- ½ cup (90 gr.) packed self-rising flour
- 2 tsp baking powder
- 120 gr. / 4 oz. unsalted butter, softened at room temperature
- ¾ cup granulated sugar
- 1 large egg
- 1 tsp pure vanilla extract
- 1 cup whole milk
- 200 gr. / 7 oz. chocolate 60% cocoa melted and cooled
- 200 gr. / 7 oz. chocolate 60% cocoa
- 1 cup heavy cream
- Preheat oven to 175C / 350F.
- Butter a round pan 23cm / 9 in.
- Sift together the flour and baking powder.
- Set aside.
- In the bowl of a stand mixer, beat the butter and sugar until fluffy.
- Add the egg and continue beating for a minute and then add the vanilla extract and beat again for a minute or two.
- On low speed add half of the flour mixture and beat until incorporated.
- Then, add the milk and mix until just blended.
- Add the remaining flour and mix again only until it is incorporated.
- Blend in the melted chocolate.
- Pour the batter to thepan and bake for about 25 to 30 minutes or until the knife comes out clean.
- Put aside to cool while making the ganache.
- Warm the heavy cream until it starts boiling.
- Remove from stove and pour it on the chocolate.
- Let stand for a minute and then whisk until chocolate is completely melted.
- Take the cake place it in a rack having underneath it parchment paper and pour the chocolate on top of the cooled cake.
- Let the ganache stabilize and serve.
- 80 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
- 90 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 120 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- ¾ φλ. ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 κ.γ. βανίλια
- 1 φλ. πλήρες γάλα
- 200 gr. σοκολάτα 60% κακάο λιωμένη, χλιαρή
- 200γρ. σοκολάτα 60% κακάο
- 1 φλ. κρέμα γάλακτος
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C.
- Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψί 23 εκ.
- Κοσκινίστε μαζί το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
- Αφήστε στην άκρη.
- Στο μπολ του μίξερ χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Ρίξτε το αυγό και συνεχίστε να χτυπάτε για ένα λεπτό και, στη συνέχεια, προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπήστε ξανά για ένα λεπτό ή δύο.
- Σε χαμηλή ταχύτητα προσθέστε το μισό από το αλεύρι και κτυπήστε μέχρι να ενσωματωθεί.
- Στη συνέχεια, προσθέστε το γάλα και ανακατέψτε ξανά.
- Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατέψτε και πάλι.
- Ρίξτε στο μίγμα τη λιωμένη σοκολάτα.
- Βουτυρώστε και αλευρώστε το ταψί και ρίξτε το μίγμα.
- Ψήστε για περίπου 25 με 30 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό.
- Βάλτε στην άκρη να κρυώσει.
- Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να βράζει.
- Ρίξτε τη στη σοκολάτα.
- Αφήστε να σταθεί για ένα λεπτό και στην συνέχεια ανακατέψτε έως ότου η σοκολάτα να λιώσει εντελώς.
- Πάρτε το κέικ τοποθετήστε το σε μία σχάρα έχοντας από κάτω από το χαρτί ψησίματος και ρίξτε τη σοκολάτα πάνω από το κέικ.
- Αφήστε τη γκανάς να σταθεροποιηθεί και σερβίρετε.