For my first entry on my blog and since Christmas time is coming in less than 20 days, time passes so quickly, I chose to bake cinnamon cookies. These cookies are very easy and tasty. I would definitely make them again. They are perfect for lent as they don’t contain any dairy or eggs and can be eaten not only during Christmas but also during Easter Lent.
The recipes I will present here are all tested and the end result will be always above average. I may be new on the blogging community but I cook since the age of 15 and now I approach 40’s. So, be sure that the published recipes are tried and true. Lets go then and bake these nice cookies to make our houses smell Christmas and let me know of your impressions.
Cinnamon Cookies
Ingredients
650 to 700 gr.flour
1 tsp soda
1 tsp baking powder
2 tsp ground cinnamon
1/4 tsp ground clove
1/4 tsp ground nutmeg
1 cup granulated sugar
1 cup maize oil
1/4 cup tonic water or soda
1 tbsp brandy
1/4 cup fresh orange juice
zest of half an orange
Instructions
- 650 to 700 gr.flour
- 1 tsp soda
- 1 tsp baking powder
- 2 tsp ground cinnamon
- ¼ tsp ground clove
- ¼ tsp ground nutmeg
- 1 cup granulated sugar
- 1 cup maize oil
- ¼ cup tonic water or soda
- 1 tbsp brandy
- ¼ cup fresh orange juice
- zest of half an orange
- Shift together the flour, soda, baking powder, cinnamon, clove and nutmeg on a bowl.
- Start with the 650 gr. of flour and if you that it needs more add as you proceed.
- In the blender mix the sugar, oil, tonic water, brandy, orange juice and zest for couple of minutes.
- Then throw the sugar mix on the flour mix and start mixing first with a spoon and then start kneading until the dough does not stick to your hands ( I did everything in my stand mixer).
- Take a portion of dough like a chestnut, and make a small ball, flattened a bit on top.
- Place the cookies in a pan covered with parchment paper allowing about 1,5 cm among them.
- Preheat oven to 175 degrees Celsius and bake for 20 to 30 minutes depending on the oven.
- Take them out and let them cool for a while before you eat them.
- 650 έως 700 γρ. αλεύρι
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. καλαμποκέλαιο
- ¼ φλ. Τόνικ ή σόδα
- 1 κ.σ. κονιάκ
- ¼ φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από μισό πορτοκάλι
- Κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο σε ένα μπολ.
- Αρχιστε με 650 γr. αλεύρι και αν χρειαστεί περισσότερο προσθέτετε καθώς προχωράτε.
- Στο μπλέντερ ανακατέψτε τη ζάχαρη, το λάδι, το τόνικ ή τη σόδα, το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα για μερικά λεπτά.
- Ρίξτε το μίγμα της ζάχαρης στο μείγμα του αλευριού και αρχίστε τη μίξη πρώτα με ένα κουτάλι, και στη συνέχεια αρχίστε το ζύμωμα έως ότου η ζύμη δεν κολλάει στα χέρια σας (εγώ έκανα τα πάντα στο μίξερ).
- Πάρτε ένα κομμάτι ζύμης σαν κάστανο, και κάντε μια μικρή μπάλα, ισιώστε λίγο πάνω.
- Βάλτε τα μπισκότα σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος σε απόσταση περίπου 1,5 cm μεταξύ τους.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς και ψήστε για 20 με 30 λεπτά ανάλογα με το φούρνο.
- Βγάλτε και αφήστε να κρυώσουν για λίγο πριν τα φάτε.