Homemade Lady’s Fingers or a Quick Sweet Fix

Home / Dough / Homemade Lady’s Fingers or a Quick Sweet Fix

Lady Fingers

Η συνταγή και στα ελληνικά στο τέλος της ανάρτησης!

During Christmas I wanted to make a Millefeuille for some friends who were coming over for dinner. I was under the impression that I had some puff pastry  lady’s fingers in my pantry and so I didn’t include them in my shopping list. Unfortunately, very late I realized that the lady’s fingers I had, had already expired and thus I wouldn’t be able to use them.

Now you realize that when you have made plans for specific food and these plans fail especially when you expect people coming over, it is a pain in the neck. I had to completely alter my schedule and find something else to make as a sweet.

Lady Fingers

Just the other day as I was thinking what to do with a leftover puff pastry sheet sitting in my freezer, I realized that I could have used it to make the millefeuille, how stupid of me right? Well, I live to learn and so I made them one afternoon that my son wanted something sweet and I had nothing at home.

Lady Fingers

Extremely easy to make, you can either cut them in strips if you want them as lady’s fingers or you can cut them in squares if you want to munch them as sweet little bites. You can accompany them with apple preserves or you can make a simple, quick cream and top them with it.

They are very easy to make and they are so quick. All you have to do is to start preheating your oven and in the meantime you prepare the bites. It all takes about 45 minutes from start to end and most of it is the time they are baked.

Lady Fingers

 

5.0 from 7 reviews
Homemade Lady’s Fingers or a Quick Sweet Fix
 
Cook time
Total time
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Sweet
Serves: 56 pcs
Ingredients/ Συστατικά
  • 1 puff pastry sheet
  • 100 gr. / 3.5 oz. sugar
  • 1 tsp cinnamon
  • ½ tsp ground nutmeg
  • 100 gr. / 3.5 oz. butter, melted
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Preheat oven to 175°C / 350°F.
  2. In a bowl mix the sugar, cinnamon and nutmeg.
  3. With a knife or the gadget that you cut pizza, cut the puff pastry either in strips or in squares.
  4. I cut it in squares and had 56 small puff pastry bites.
  5. Take a baking sheet and place a parchment paper on top of it.
  6. Arrange the squares in a way that they do not touch each other.
  7. Brush them with butter and sprinkle a generous amount of the sugar mix on top.
  8. Bake them for about 20 to 25 minutes.
  9. Remove from the oven let them cool a bit and they are ready to be used.
  10. Serve them with apple preserves or jam or any other citrus jam or you can make a vanilla cream and top them with it.

5.0 from 7 reviews
Γλυκιές Μπουκίτσες Σφολιάτας ή Σαβαγιάρ
 
Cook time
Total time
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Serves: 56
Ingredients/ Συστατικά
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 100 γρ. βούτυρο,λιωμένο
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175° C.
  2. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη ζάχαρη με την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
  3. Με ένα μαχαίρι ή το εργαλείο που κόβετε την πίτσα, κόψτε την σφολιάτα είτε σε λωρίδες ή σε τετράγωνα.
  4. Εγώ την έκοψα σε τετράγωνα και έγιναν 56 κομμάτια.
  5. Πάρτε ένα ταψί και τοποθετήστε μια λαδόκολλα από πάνω.
  6. Τακτοποιήστε τα κομμάτια με τρόπο ώστε να μην αγγίζουν το ένα το άλλο.
  7. Αλείψτε με βούτυρο και πασπαλίστε με μία γενναιόδωρη ποσότητα του μίγματος ζάχαρης στην κορυφή.
  8. Ψήστε για περίπου 20 με 25 λεπτά.
  9. Βγάλτε από το φούρνο αφήστε να κρυώσουν λίγο και σερβίρετε.
  10. Σερβίρετε με γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα μήλο ή οποιαδήποτε άλλη μαρμελάδα εσπεριδοειδών ή μπορείτε να κάνετε μια βανίλια κρέμα και να τη βάλετε από πάνω.