Fall is all about apples and pumpkins isn’t it? From yesterday we officially entered autumn my friends here. Temperatures fell to 20’s C and we had a brief rain too. The weather has cooled down and demand for pumpkin was imperative for me. I needed to make something with pumpkin. Last year I made sweet pumpkin pie, but this year I wanted something savory to feature my Sunday table.
So, when I saw this recipe at Taste, something clicked to me and I thought that that was the one.
We all loved it. It was the first time I used oyster sauce and it was delicious! I made a couple of changes to fit to our family’s taste and there it was! A sweet and savory vegetarian dish of Asian origin, which was the perfect addition to our table.
As I was going through my site recipes, I realized that not many of them are vegetarian which is totally ridiculous, because as a family we consume many vegetables, only they are the same all the time. This dish was a good chance to change this and include yet another beautiful meal in my vegetarian category.
I will definitely make it again and this time I will try to make it with chicken to satisfy the carnivore site of me.
Do try it; it is so good and different from the usual stuff. 😉
Pumpkin and Zucchini Kecap Manis Stir-fry
Ingredients
1kg/2.2 lb pumpkin, peeled, cut into 3cm/ 1.1 inch pieces
1/3 cup kecap manis (sweet soy sauce)
2 tbsp oyster sauce
1/2 tsp ground green and pink pepper
2 tbsp sesame oil
1 onion, cut into thin wedges
2 garlic cloves, thinly sliced
2 zucchini, halved lengthways, sliced diagonally
1 medium eggplant, cut into 2cm/1 inch pieces
Instructions
Put pumpkin on a microwave-safe bowl with 2 tbsp of water.
Cover with plastic wrap and make small holes with a fork to let the steam escape.
Microwave on high (100%) for 10 minutes or until just tender.
Drain it.
Whisk kecap manis, oyster sauce and pepper in a small bowl.
Heat a wok over high heat.
Add 1 tbsp of the oil.
Add the onion and the garlic.
Stir-fry for 2 minutes or until softened.
Add the remaining oil.
Add the zucchini and eggplant.
Stir-fry for 4 to 5 minutes or until they become tender.
Add the pumpkin.
Stir-fry for 2 minutes.
Add sauce mixture.
Stir-fry for 1 to 2 minutes or until heated through.
- 1kg/2.2 lb pumpkin, peeled, cut into 3cm/ 1.1 inch pieces
- ⅓ cup kecap manis (sweet soy sauce)
- 2 tbsp oyster sauce
- ½ tsp ground green and pink pepper
- 2 tbsp sesame oil
- 1 onion, cut into thin wedges
- 2 garlic cloves, thinly sliced
- 2 zucchini, halved lengthways, sliced diagonally
- 1 medium eggplant, cut into 2cm/1 inch pieces
- Put pumpkin on a microwave-safe bowl with 2 tbsp of water.
- Cover with plastic wrap and make small holes with a fork to let the steam escape.
- Microwave on high (100%) for 10 minutes or until just tender.
- Drain it.
- Whisk kecap manis, oyster sauce and pepper in a small bowl.
- Heat a wok over high heat.
- Add 1 tbsp of the oil.
- Add the onion and the garlic.
- Stir-fry for 2 minutes or until softened.
- Add the remaining oil.
- Add the zucchini and eggplant.
- Stir-fry for 4 to 5 minutes or until they become tender.
- Add the pumpkin.
- Stir-fry for 2 minutes.
- Add sauce mixture.
- Stir-fry for 1 to 2 minutes or until heated through.
- 1 κιλό κολοκύθα κομμένη σε κύβους 3cm (υπάρχει έτοιμη κομμένη άψητη στα σούπερ μάρκετ)
- ⅓ φλ. kecap manis (γλυκιά σάλτσα σόγιας, υπάρχει στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, αν δεν βρείτε βάλτε σάλτσα σόγιας με 2 κ.σ. καφέ ζάχαρη)
- 2 κ.σ. σάλτσα στρειδιών
- ½ κ.γ. πράσινο και ροζ πιπέρι
- 2 κ.σ. σησαμέλαιο
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
- 2 κολοκυθάκια, κομμένα στη μέση κατά μήκος και μετά κομμένα σε χοντρές φέτες
- 1 μέτρια μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους 2cm
- Βάλτε την κολοκύθα σε ένα γυάλινο μπολ στο φόύρνο μικροκυμάτων με 2 κουταλιές της σούπας νερό.
- Σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και κάντε πάνω στη μεμβράνη μικρές τρύπες με ένα πιρούνι για να φεύγει ο ατμός.
- Βάλτε το φούρνο μικροκυμάτων στην ψηλή θερμοκρασία, για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
- Καλό είναι στα 5 λεπτά να ελέγξουμε γαι να είμαστε σίγουροι.
- Σουρώστε.
- Ανακατέψτε τη σάλτσα kecap manis, τη σάλτσα στρειδιών και το πιπέρι σε ένα μικρό μπολ.
- Βάλτε σε δυνατή φωτιά να ζεσταίνεται ένα γουόκ ή ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι.
- Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας του σησαμέλαιο.
- Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Σωτάρετε για 2 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε το υπόλοιπο λάδι.
- Προσθέστε το κολοκύθι και τη μελιτζάνα.
- Σωτάρετε για 4 έως 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίξτε την κολοκύθα.
- Σωτάρετε για 2 λεπτά.
- Προσθέστε τις σάλτσες.
- Συνεχίστε το σωτάρισμα για 1 ως 2 λεπτά ή μέχρι όλα να έρθουν στην ίδια θερμοκρασία.