Pork Tenderloin au Gratin
Ingredients
500 gr. / 18 oz. pork tenderloin cut in 2 cm / 1 in. thick pieces
4 tbsp olive oil
400 gr. / 14 oz. white mushrooms, sliced
1 onion, diced
200 gr. / 7 oz. cognac or brandy
250 ml / 8.5 fl oz. light cream
1/2 cup gruyere cheese, grated
1/2 cup emental cheese, grated
Salt and pepper
Handful of grated cheese for the topping
Instructions
In a skillet add the 2 tbsp of olive oil and sauté the pork pieces in bunches.
Salt and pepper them and let sauté until golden.
Remove and set aside.
In the same skillet add the rest 2 tbsp of olive oil and sauté the mushrooms and onion until soft.
Pour the cognac and flambee them.
Be very careful when you do that.
You should take the skillet away from the stove.
Let the fire set down.
Softly boil them until cognac is decreased by half.
Add the light cream and deglaze the skillet.
Salt and pepper and let it simmer for 10 minutes or until the cream has decreased by half.
Throw the gruyere and emental and let them incorporate.
Preheat oven to 225 C / 435˚F.
In a baking dish, pour some of the sauce, add the pork in layers and above it add the rest of the sauce.
On top spread some grated cheese and put in the oven for 30 minutes or until golden brown.
- 500 gr. / 18 oz. pork tenderloin cut in 2 cm / 1 in. thick pieces
- 4 tbsp olive oil
- 400 gr. / 14 oz. white mushrooms, sliced
- 1 onion, diced
- 200 gr. / 7 oz. cognac or brandy
- 250 ml / 8.5 fl oz. light cream
- ½ cup gruyere cheese, grated
- ½ cup emental cheese, grated
- Salt and pepper
- Handful of grated cheese for the topping
- In a skillet add the 2 tbsp of olive oil and sauté the pork pieces in bunches.
- Salt and pepper them and let sauté until golden.
- Remove and set aside.
- In the same skillet add the rest 2 tbsp of olive oil and sauté the mushrooms and onion until soft.
- Pour the cognac and flambee them.
- Be very careful when you do that.
- You should take the skillet away from the stove.
- Let the fire set down.
- Softly boil them until cognac is decreased by half.
- Add the light cream and deglaze the skillet.
- Salt and pepper and let it simmer for 10 minutes or until the cream has decreased by half.
- Throw the gruyere and emental and let them incorporate.
- Preheat oven to 225 C / 435˚F.
- In a baking dish, pour some of the sauce, add the pork in layers and above it add the rest of the sauce.
- On top spread some grated cheese and put in the oven for 30 minutes or until golden brown.
- 500 γρ. ψαρονέφρι κομμένο σε φέτες των 2 εκατοστών
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 400 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. κονιάκ ή μπράντυ
- 250 ml κρέμα γάλακτος light
- ½ φλ. τυρί γραβιέρα τριμμένο
- ½ φλ. έμενταλ τριμμένο
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 φλ. τυρί τριμμένο για την κορυφή
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα χοιρινά κομμάτια σε δόσεις.
- Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να ροδίσουν.
- Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε το κονιάκ και τα φλαμπάρουμε.
- Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν το κάνετε αυτό.
- Θα πρέπει να πάρετε το τηγάνι μακριά από την εστία.
- Όταν η φωτιά σταματήσει, βράζουμε ελαφρώς μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα του κονιάκ.
- Προσθέτουμε την ελαφριά κρέμα και ντεγλασάρουμε το τηγάνι.
- Αλατοπιπερώνουμε ξανά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά ή μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα της κρέμας.
- Ρίχνουμε τη γραβιέρα και το έμενταλ και αφήνουμε να ενσωματωθούν.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 225˚ C.
- Σε ένα ταψί, ρίχνουμε λίγη από τη σάλτσα, τοποθετούμε το χοιρινό σε στρώσεις και πάνω από αυτό προσθέτουμε το υπόλοιπο της σάλτσας.
- Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο 1 φλ. τριμμένο τυρί και βάζουμε στο φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.