Trying to find something new to serve your family every weekend can be a very tricky business. The expectations are very high and I must prove them right. I always search for inspiration in magazines or internet or any other source possible. In this case, I found this recipe in a Greek magazine a very long time ago. I have absolutely no other information as to the person responsible for this recipe and I apologize for that. It was a very easy and tasty meal and after I twisted a little bit the original recipe ( as most of the times do), I ended up with this, which I accompanied it with basmati rice. The almost neutral taste of basmati only boosted the flavor of the meat. Next time along with the mushrooms I will add an onion as well to reinforce the flavor.

Pork Tenderloin au Gratin

Ingredients

500 gr. / 18 oz. pork tenderloin cut in 2 cm / 1 in. thick pieces
4 tbsp olive oil
400 gr. / 14 oz.  white mushrooms, sliced
1 onion, diced
200 gr. / 7 oz. cognac or brandy
250 ml / 8.5 fl oz. light cream
1/2 cup gruyere cheese, grated
1/2 cup emental cheese, grated
Salt and pepper
Handful of grated cheese for the topping

 

Instructions

In a skillet add the 2 tbsp of olive oil and sauté the pork pieces in bunches.

Salt and pepper them and let sauté until golden.

Remove and set aside.

In the same skillet add the rest 2 tbsp of olive oil and sauté the mushrooms and onion until soft.

Pour the cognac and flambee them.

Be very careful when you do that.

You should take the skillet away from the stove.

Let the fire set down.

Softly boil them until cognac is decreased by half.

Add the light cream and deglaze the skillet.

Salt and pepper and let it simmer for 10 minutes or until the cream has decreased by half.

Throw the gruyere and emental and let them incorporate.

Preheat oven to 225 C / 435˚F.

In a baking dish, pour some of the sauce, add the pork in layers and above it add the rest of the sauce.

On top spread some grated cheese and put in the oven for 30 minutes or until golden brown.

 

Pork Tenderloin au Gratin
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Main Course
Ingredients/ Συστατικά
  • 500 gr. / 18 oz. pork tenderloin cut in 2 cm / 1 in. thick pieces
  • 4 tbsp olive oil
  • 400 gr. / 14 oz. white mushrooms, sliced
  • 1 onion, diced
  • 200 gr. / 7 oz. cognac or brandy
  • 250 ml / 8.5 fl oz. light cream
  • ½ cup gruyere cheese, grated
  • ½ cup emental cheese, grated
  • Salt and pepper
  • Handful of grated cheese for the topping
Instructions/ Εκτέλεση
  1. In a skillet add the 2 tbsp of olive oil and sauté the pork pieces in bunches.
  2. Salt and pepper them and let sauté until golden.
  3. Remove and set aside.
  4. In the same skillet add the rest 2 tbsp of olive oil and sauté the mushrooms and onion until soft.
  5. Pour the cognac and flambee them.
  6. Be very careful when you do that.
  7. You should take the skillet away from the stove.
  8. Let the fire set down.
  9. Softly boil them until cognac is decreased by half.
  10. Add the light cream and deglaze the skillet.
  11. Salt and pepper and let it simmer for 10 minutes or until the cream has decreased by half.
  12. Throw the gruyere and emental and let them incorporate.
  13. Preheat oven to 225 C / 435˚F.
  14. In a baking dish, pour some of the sauce, add the pork in layers and above it add the rest of the sauce.
  15. On top spread some grated cheese and put in the oven for 30 minutes or until golden brown.

 
Ψαρονέφρι ο Γκρατέν
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Ingredients/ Συστατικά
  • 500 γρ. ψαρονέφρι κομμένο σε φέτες των 2 εκατοστών
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κονιάκ ή μπράντυ
  • 250 ml κρέμα γάλακτος light
  • ½ φλ. τυρί γραβιέρα τριμμένο
  • ½ φλ. έμενταλ τριμμένο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 φλ. τυρί τριμμένο για την κορυφή
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα χοιρινά κομμάτια σε δόσεις.
  2. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να ροδίσουν.
  3. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Ρίχνουμε το κονιάκ και τα φλαμπάρουμε.
  6. Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν το κάνετε αυτό.
  7. Θα πρέπει να πάρετε το τηγάνι μακριά από την εστία.
  8. Όταν η φωτιά σταματήσει, βράζουμε ελαφρώς μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα του κονιάκ.
  9. Προσθέτουμε την ελαφριά κρέμα και ντεγλασάρουμε το τηγάνι.
  10. Αλατοπιπερώνουμε ξανά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά ή μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα της κρέμας.
  11. Ρίχνουμε τη γραβιέρα και το έμενταλ και αφήνουμε να ενσωματωθούν.
  12. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 225˚ C.
  13. Σε ένα ταψί, ρίχνουμε λίγη από τη σάλτσα, τοποθετούμε το χοιρινό σε στρώσεις και πάνω από αυτό προσθέτουμε το υπόλοιπο της σάλτσας.
  14. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο 1 φλ. τριμμένο τυρί και βάζουμε στο φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.